Αίσθηση αβοηθησίας, μνησικακία, κοινωνική απομόνωση, ανηδονία, αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, γενικευμένη απογοήτευση και ασθένειες είναι μερικά μόνο από τα αποτελέσματα της διατήρησης του θυμού στη ζωή του ατόμου.

Όντας το άτομο σε θέση να αναγνωρίσει πότε θυμώνει, ποια είναι δηλαδή τα σημάδια που εμφανίζονται σε γνωστικό, ψυχικό και σωματικό επίπεδο όταν αρχίζει να βιώνει αυτό το συναίσθημα και ίσως και την αιτία του θυμού, έχει κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για να προχωρήσει στην αντιμετώπιση και διαχείρισή του, με απώτερο στόχο να μειώσει το δυσάρεστο συναίσθημα, ώστε να μη συσσωρευτεί και οδηγήσει στο «ξέσπασμα».

 

Βασικά “βήματα” για τη διαχείριση του θυμού είναι:

 

    1. Εντοπίζουμε τα σημάδια του θυμού (=Συμπτώματα)
    2. Εντοπίζουμε την αιτία του θυμού
    3. Προσπαθούμε να ακούσουμε πριν αντιδράσουμε
    4. Αναλογιζόμαστε τις συνέπειες της επί τόπου σύγκρουσης
    5. Έχουμε προσυμφωνήσει λέξεις ή εκφράσεις κλειδιά που την κρίσιμη ώρα θα σηματοδοτούν την έναρξη του “Time – out” (πχ στην περίπτωση οικογενειακών/ φιλικών/ ερωτικών σχέσεων)
    6. Κάνουμε «Time – out» (=Παίρνουμε τον απαραίτητο χρόνο και χώρο μέχρι να πέσει η ένταση του θυμού)
    7. Επιστρέφουμε πάντα στο κατάλληλο χρόνο και χώρο να επικοινωνήσουμε με το άλλο άτομο επί του θέματος.
    8. Επικοινωνούμε τις σκέψεις και συναισθήματά μας
    9. Δεν κριτικάρουμε/ χαρακτηρίζουμε/ ανατρέχουμε σε παρελθοντικές παρόμοιες καταστάσεις/ βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα για πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί.
    10. Χρησιμοποιούμε το πρώτο πρόσωπο (πχ “Νιώθω πληγωμένος” και όχι “Με πληγώνεις με μειώνεις” κτλ)
    11. Προσπαθούμε ακόμα και να “κολακέψουμε” το συνομιλητή μας (σε περίπτωση καβγά) ώστε να πέσει η ένταση και να υπάρξει πιθανότητα όχι μόνο να μας ακούσει αλλά και να κατανοήσει τα επιχειρήματά μας.
    12. Εντάξτε στην καθημερινότητά σας τεχνικές χαλάρωσης
    13. Προσπαθήστε να μειώσετε το ρυθμό της αναπνοής σας παίρνοντας βαθιές διαφραγματικές αναπνοές την ώρα που τα συμπτώματα βρίσκονται σε μεγάλη ένταση
    14. Καταναλώνετε αρκετές ποσότητες νερού (τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη στιγμή που είστε θυμωμένος-η)
    15. Εντάξτε δραστηριότητες που σας ηρεμούν και σας αποσπούν την προσοχή από το θυμικό ερέθισμα, ιδιαίτερα όταν η ένταση του θυμού εμμένει για ώρες ή ακόμα και για μέρες).

Ο θυμός δεν είναι ένα συναίσθημα που χρειάζεται αποσιώπησή, πάγωμα ή θάψιμο. Θα βρει τρόπο κάποια στιγμή να βγει στην επιφάνεια, δυστυχώς με χειρότερες συνέπειες από ότι εκείνες που θα είχε αν εκφραζόταν με τον κατάλληλο τρόπο, στον κατάλληλο τόπο και τον κατάλληλο χρόνο.

Υπάρχει χώρος για κάθε συναίσθημα στη ζωή μας, αρκεί να βιωθεί ! Έτσι έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να μάθουμε καλύτερα τόσο τον εαυτό μας όσο και τους άλλους. Δεν είναι τα συναισθήματα που δημιουργούν προβλήματα στη ζωή μας αλλά οι πράξεις που απορρέουν από αυτά.

Είναι επιλογή μας επομένως σε τι είδους πράξεις θα επιλέξουμε να προβούμε!